Therapeutische Elastische Kousen

THERAPEUTISCHE ELASTISCHE KOUSEN (TEK)

 

Veneuze insufficiëntie

Een moe en zwaar gevoel in de benen, opgezette benen, pijn en kramp in de benen. Allemaal klachten die horen bij “veneuze insufficiëntie” of te wel aderen die niet meer goed werken. Veneuze insufficiëntie is een veel voorkomende aandoening. Uiterlijk wordt deze aandoening vaak gekenmerkt door spataderen. Oorzaken die  tot veneuze klachten kunnen leiden zijn: familiare aanleg, hormonaal, zwangerschap en staand werk.

Trombose

Een trombose is een bloedstolsel in een van de aderen, meestel  in het been. Hierdoor worden de andere aderen overbelast. De klachten zijn pijn en een opgezet been. Een trombose kan leiden tot veneuze insufficiëntie.

Lymfoedeem

Als er bij een operatie lymfklieren verwijderd zijn of als door een ontsteking (wondroos) het lymfstelsel beschadigd is kunnen er problemen ontstaan bij de afvoer van lymfvocht met als gevolg een dikke arm of been.

Lipoedeem

Ook wel vetzwelling genoemd. Lipoedeem is een vet-vocht ophoping die veelal start in de bovenbenen als de zogenaamde paardrijbroek.

Compressie therapie

Door van buiten af extra druk te geven, verbetert de functie van de aderen en de lymfvaten. De meest toegepaste vorm van compressie therapie is therapeutisch elastische kousen. Deze kousen zijn er in een verschillende soorten van dun en elegant tot robuust en stevig. De keuze is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de vorm van het been of de arm. Door compressie therapie verdwijnt een groot deel van de klachten en wordt erger voorkomen. De oorzaak wordt echter niet weg genomen. Dit betekend dat als de kousen niet meer gedragen worden de klachten terugkomen.

Aan- en uittrekken van de kousen

Als het aan- en of uittrekken van de kousen een probleem is zijn er diverse hulpmiddelen De SEMH erkende leverancier kan u hierover adviseren.

Ga naar erkenningsregeling