Interview met Michael Mooij, Centrum Oosterwal
Centrum Oosterwal biedt al meer dan 25 jaar de hoogste kwaliteit in medisch specialistische zorg. Het bedrijf behoort tot de top op het gebied van de behandeling van huidziekten en spataderen. Een mooi resultaat van hoge kwaliteit van zorg en een groot inlevingsgevoel voor klanten.
“We zijn in 1989 begonnen met Centrum Oosterwal met het idee om diverse zorg voor patiënten bij elkaar te brengen. Hieruit is ons bedrijf ontstaan wat dus is gebaseerd op multidisciplinair werken en denken. We zitten nu alweer 9 jaar in het huidige pand,” vertelt een trotse Michael Mooij, arts, fleboloog bij Centrum Oosterwal en lid van de Raad van Advies TEK van de SEMH. Naast de praktijk in Alkmaar is Centrum Oosterwal ook gevestigd in Haarlem en Heerhugowaard en is er in samenwerking met Amsterdam UMC het Huid Medisch Centrum opgericht gehuisvest tegenover het AMC . “Maar ook op andere locaties zijn de specialisten van Centrum Oosterwal te vinden zoals in het NWZ in Alkmaar en Den Helder , waar dermatologen en flebologen van Centrum Oosterwal werkzaam zijn” zo legt Mooij uit. “Voor patiënten die naar ons toe komen zorgen we dat we alles in huis hebben, van chirurgische ingrepen, dermatologische behandelingen, huidtherapie, compressiespecialisten en een eigen apotheek. We doen er onze uiterste best voor dat mensen weer optimaal kunnen functioneren.
“We zetten echt een stap verder om patiënten te helpen.”
Onze multidisciplinaire benadering van patiënten is waar wij ons op onderscheiden en patiënten waarderen dat,” geeft Mooij aan. “We streven naar een hoge kwaliteit van zorg en empathie.
We gaan echt een stap verder om patiënten te helpen. Korte wachttijden en laagdrempeligheid bijvoorbeeld, daar zijn we goed in. Iedere patiënt is uniek en we proberen altijd iedereen te helpen. Ook als een 93-jarige cliënt zich heeft vergist in de dag. Het draait om empathie en belangstelling. We vinden het belangrijk om zó te werken zoals je zelf behandeld zou willen worden. Voor ons vak moet je echt ‘iets’ met mensen hebben!
Optimale zorg
“We zien therapeutisch elastische kousen meer als ‘geneesmiddel’. De dokter stelt de indicatie voor het aanmeten van elastische kousen en is verantwoordelijk voor het effect van die kousen. We willen weten wat het werk van de compressiespecialist heeft opgeleverd en zien daarom de patiënt ook graag zelf weer terug om het effect van de behandeling te beoordelen. Zo kunnen we optimale zorg leveren in het belang van de patiënt! Wil je een goede kous hebben dan moet je al snel aan maatwerk denken,” vervolgt Mooij. “Van de confectiekousen past 95% namelijk niet goed, met alle gevolgen voor de patiënt van dien. Je zult een kous dus goed moeten aanmeten. Dit lijkt simpel, maar dat is het niet. Vroeger kon ‘iedereen’ elastische kousen aanmeten, zoals bijvoorbeeld drogisten, die dit ‘erbij’ deden. Nu is het een specialisatie, een vak apart. Met de SEMH is er een kwaliteitscontrole gekomen op de dienstverlening en nu ook op het product. Hiermee is er duidelijk onderscheid gekomen ten opzichte van niet erkende producten en leveranciers en staan we voor kwaliteit!
Strijden voor kwaliteit
“Iedere patiënt heeft rechtop een passende behandeling. Soms moet er dan geld bij, omdat de vergoeding te krap is. Het vergoedingssysteem is gebaseerd op gemiddelde praktijken.

Hiermee ga je voorbij aan moeilijke verwijzingen. Deze komen bij ons als specialist relatief veel voor. Daarnaast is de kwaliteit een punt.
Er zit nogal verschil in prijs voor de maakwijze. Het zogenaamde
‘vlakbreien’ heeft de voorkeur, want dat is kwalitatief beter
vanwege de juiste pasvorm. Vlakbreikousen zijn echter
duurder dan ‘rondbreikousen’. Logisch dus dat deze laatste bij
de zorgverzekeraars steeds meer in trek zijn gekomen, maar dit biedt
niet in alle gevallen een passende behandeling.”
“Beteugelen van de zorgkosten doet geen recht aan de zorgzwaarte van de patiënt.”
“Bij een behandeling kun je geen onderscheid maken op basis van luxe. We gaan daarom de strijd aan met verzekeraars om vergoedingen te krijgen voor de beste hulpmiddelen. In Nederland is men altijd bezig de zorgkosten te beteugelen. Het hanteren van gemiddelde prijzen is daarvan een voorbeeld: méér wordt niet betaald. Dit doet geen recht aan de specifieke zwaarte van de zorgvraag van een patiënt. Voor ons als voorschrijver van hulpmiddelen is dat een probleem, want je wilt het beste voor een patiënt. Helaas horen we vanuit het veld veel van dit soort geluiden en komen we met elkaar tot de conclusie dat het zo eigenlijk niet langer kan. Gelukkig maakt de SEMH zich hier ook sterk voor. Dit kan nog beter door niet alleen verzekeraars op te roepen om kwaliteit te faciliteren, maar óók door te signaleren en hen aan te spreken op het gevoerde beleid. Hiermee kun je een rol vervullen tussen de leverancier en de verzekeraar. Niet als intermediair, maar alleen door de gevolgen van het beleid te constateren en bespreekbaar te maken.”
Vakbekwaamheid
Met de SEMH erkenning staat kwaliteit bovenaan en wordt de tevredenheid van patiënten centraal gesteld. Dit stelt ons in staat de kwaliteit van zorg te verbeteren. Daarnaast wordtproductkennis steeds belangrijker doordat er meer producten op de markt komen. De adjustable compression devices oftewel “klittenbandsystemen” is ook zo’n nieuwe groep producten waarvoor de compressiespecialist van toegevoegde waarde kan zijn.Dit vraagt om meer kennis voor het toepassen van deze producten. Dat vraagt inzicht en dat begint met scholing. De industrie neemt nu initiatief voor na- en bijscholing, maar welke opleidingen zijn er eigenlijk en hoe is het met de kwaliteit daarvan gesteld? Voor de toekomst zou de SEMH hier ook toezicht op kunnen houden. Toeleggen op het beoordelen van het curriculum dat leidt tot vakbekwaamheid. Dat zou een mooie stap kunnen zijn.”